Cele mai intalnite tipuri de servere din industria hostingului

Servere VPS / VDS     |     835


Hosting

Un server, o componenta software sau hardware care accepta solicitarile facute prin intermediul unei retele. Serverul lucreaza cu un client, acesta fiind dispozitivul care face cererea si primeste un raspuns de la server.

Foarte des intalnit termenul server in navigarea pe internet si acesta face referire, de obicei, la sistemul de calculatoare care primeste solicitari de diferite fisiere web si trimite acele fisiere catre client.

Prin intermediul serverelor putem gestiona retele intregi si acest lucru nu se intampla doar online. Se pot stabili retele izolate in care dispozitivele nu au neaparat acces la internet, dar pot comunica intre ele, iar serverul este cel care asigura eficienta acestei comunicari.

Exista mai multe tipuri de servere, depind modul in care functioneaza in retea si rolul lui.
Fiecare retea are servere dedicate pe care clientii le pot utiliza si fiecare server trebuie sa asigure indeplinirea cerintelor in functie de configuratia aleasa de client pentru serverul dedicat care se poate inchiria sau coloca in datacenter.
Pe Scurt, data centerul, o cladire/incapere construita si modificata pentru indeplinirea conditiilor in care trebuie in mod fizic tinute serverele in numar mare care mai cuprinde si: Retea, Provideri ISP, Rack-uri, Sisteme Racire, Sisteme de ventilare, Sisteme de detectie fum, Generatoare...etc

Servere de care depindem in viata de zi cu zi.
De ce depindem de ele ? Este foarte simplu, fara un server web nu putem accesa site-uri care contin informatia cautata, fara server e-mail nu putem primi sau trimite e-mailuri, fara server DNS nu putem accesa o adresa sub forma de nume si asa mai departe, practic, depindem de ele pentru a inteplini anumite task-uri si nevoi.

Cele mai populare servere "Hosting"


  • Server Web
  • Server VPS
  • Server Dedicat
  • Server Baza de Date
  • Server E-mail
  • Server Web Proxy
  • Server DNS
  • Server FTP
  • Server Fisiere
  • Server DHCP


Server Web
Acesta este cel mai popular tip de server. Mai exact, serverul web este cel care ofera continul web catre clientii care solicita acces la acestea.
Daca optati pentru o gazduire web shared pe un server web consta in stocarea fisierelor siteu-ului dvs pe un server unde resursele sunt partajate cu alte site-uri web, respectiv cu alti utilizatori.

Server VPS
In cazul serverelor VPS (Server Virtual Privat) cu virtualizare KVM veti primi o parte din serverul dedicat cu resurse alocate garantate in continuare veti continua sa impartiti serverul cu alti utilizatori, insa pe server exista un numar semnificativ de mic de utilizatori.
Recomandarea noastra in cazul in care aveti nevoie de un server VPS sa optati pentru cele KVM si nu OpenVZ. Citeste Care sunt avantajele unui VPS virtualizat cu KVM ?.

Server Dedicat
Un server dedicat este la fel cum sugereaza si numele, site-ul sau aplicatia dvs este gazduita pe propriul server pe care nu il veti imparti cu nimeni altcineva si veti avea acces la toate resursele serverului.
Server-ul dedicat reprezinta un serviciu de inchiriere a unui server fizic situat intr-un centru de date amenajat pentru conditii optime de functionare (Data Center). Dedicatele sunt mult mai performante, mai rapide, mai puternice iar avantajul este controlul absolut asupra acestora.

Server baza de date
De obicei, un server pentru baza de date functioneaza concomitent cu un alt tip de server. Singurul sau rol este acela de a stoca date.
Programatorii pot crea baze de date pe astfel de servere folosind scripturi in limbajul bazei de date.

Server E-mail
Serverul pentru e-mail functioneaza pe baza unui SMTP (Simple Mail Transfer Protocol protocol simplu de transfer al mail-urilor). Chiar daca exista si alte protocoale ce pot fi folosite, SMTP ramane cel mai popular.
Acest server este folosit pentru a trimite un e-mail de la un client la altul, transmitand si datele catre un alt server.

Server Web Proxy
Un server web proxy accepta cererile utilizatorilor, le filtreaza si apoi actioneaza in numele acestora. Cel mai popular tip de server web proxy este conceput pentru a evita filtrele organizationale.
Traficul se realizeaza printr-o singura adresa IP si un singur website neblocat. Acest lucru permite accesul utilizatorilor catre site-uri care ar fi blocate daca s-ar utiliza filtrul organizational.

Server DNS
DNS este acronim pentru Domain Name Service. Serverul DNS este folosit pentru a traduce numele de domenii la adresele IP corespunzatoare.

Server FTP
Singurul scop al serverelor FTP (File Transfer Protocol) este acela de a facilita schimbul de fisiere intre utilizatori. Acesta permite utilizatorilor sa incarce sau sa descarce fisiere dupa autentificarea printr-un protocol de client. In plus, utilizatorii pot vedea si descarca fisiere dupa cum doresc.

Server de fisiere
Spre deosebire de serverele FTP, serverele de fisiere sunt mai moderne si pot mapa un fisier pe drive. Astfel, utilizatorii pot folosi browserul de fisiere al computerului pentru a accesa fisiere. In acest caz, principalul avantaj il reprezinta posibilitatea utilizatorilor de a incarca si descarca fisiere partajate. Cu toate acestea, accesul la fisiere este controlat de un administrator.

Server DHCP
Acesta functioneaza pe baza DHCP (Dynamic Host Communication Protocol) si este utilizat pentru a configura setarile de retea a clientului automata, fara sa fie nevoit sa seteze manual adresa de IP, Mask...etc


Exista doua tipuri de servere intalnite intr-o retea.

Serverele fizice joaca cel mai important rol, deoarece se ocupa fizic de transmisia si gestionarea datelor.

Serverele virtuale este o parte a celui fizic. Acestea gestioneaza doar o parte din serverul fizic si nu trebuie sa fie confundate cu metodele de stocare a datelor pe cloud.Articolul a fost util ?