Ce este cloud si ce inseamna cloud ? Cloud Hosting sau Stocare in Cloud

Servere VPS / VDS     |     1114


Cloud

De ce este benefic cloud hosting sau stocare in cloud ?


Ce este cloud ?

Cloud-ul este o tehnologie cu referinta la servere si softuri conectate la acele servere, ce pot fi accesate de oriunde in lume prin intermediul Internetului.

Serverele cloud au ca locatie diferita in data centere mari de stocare de date, iar cu ajutorul a ceea ce numim cloud computing, utilizatorii si companiile nu mai au nevoie de servere fizice pentru a rula diferite programe, aplicatii sau pentru a-si derula activitatile digitale de zi cu zi.

Acest lucru inseamna ca orice companie isi va reduce din costuri daca va apela la servicii digitale de stocare a datelor, decat daca ar alege sa cumpere niste servere pe care sa le gestioneze si administreze de una singura.

Ce inseamna cloud public, privat sau hibrid ?

Exista 3 tipuri de stocare in cloud pentru mediile enterprise: stocare in cloud public, stocare in cloud privat si stocare in cloud hibrid. Exista, de asemenea, 3 moduri de formatare a stocarii: blocuri, fisiere sau obiecte. Fiecare format are argumente pro si contra (blocurile sunt mai rapide, fisierele sunt mai usor de inteles si obiectele functioneaza cel mai bine cu aplicatiile din cloud native din containere). Unele produse de stocare cloud definite prin software sunt capabile sa combine toate cele 3 formate intr-o solutie unificata si usor de implementat.

Cloud public
Vorbim de cloud public atunci cand datele depozitate in resurse virtuale se realizeaza plecand de la hardware proprietar si este gestionat de o parte terta. Deoarece exista anumite riscuri evidente generate de faptul ca sistemele care stocheaza datele sunt detinetute sau gestionationate de un tert, multe organizatii utilizeaza containere pentru a transfera aplicatii sau date intre sistemele cloud publice. Solutiile de stocare persistente (cum ar fi Red Hat Gluster Storage) ajuta acele containere sa functioneze fara eroare.

Cloud privat
Vorbim de cloud privat atunci cand datele stocate in resurse virtuale se realizeaza utilizand sisteme si echipamente hardware proprii, dedicate detinute si gestionate de catre compania sau institutia beneficiara. Deoarece configurarea manuala a unui cloud privat de nivel enterprise poate fi mai putin eficienta decat utilizarea software-ului existent, companiile apeleaza la platforme precum OpenStack pentru a transforma digital resursele virtuale in cloud privat.

Cloud hibrid
Stocarea datelor intr-o combinatie de 1 sau mai multe medii cloud publice si private devine cloud hibrid. In timp ce mediile cloud publice si private care formeaza un cloud hibrid sunt entitati separate, migrarea datelor intre ele este facilitata de interfetele criptate de programare a aplicatiilor (API). Aceasta arhitectura separata, dar totusi conectata, permite companiilor sa stocheze date critice intr-un cloud privat, iar date mai putin sensibile intr-un cloud public si sa transfere date intre mediile existente, in functie de nevoi.
Stocarea datelor companiilor in cloud hibrid este facilitata de stocarea nativa a containerului, care elimina nevoia de a avea o platforma de stocare independenta. O singura platforma integrata de containere poate gestiona cloud-ul hibrid in mod eficient, oferind companiilor un punct unic de control indiferent de mediul in care se regasesc datele din cloud.


De ce Cloud Hosting sau Stocare in Cloud ?

Un server VPS in cloud este echilibrul perfect intre stabilitate si performanta, de accea dispunem de o infrastructura complet redunanta pentru a oferi cel mai ridicat uptime.

Cu infrastructura Cloud resursele CPU si RAM se afla pe un nod de virtualizare, iar spatiul de stocare se afla intr-un cluster de masini specializate pentru storage.

Nodurile de virtualizare sunt grupate in clustere iar instantele virtuale ( serverele vps ) beneficiaza de HA (High Availability).

Stocare in Cloud / Cluster ofera Redunanta in cazul in care un nod devine inaccesibil, instanta virtuala ( serverul vps ) nu este afectata, pur si simplu v-a fi functional pe un nod diferit.

De asemenea ofera siguranta crescuta a datelor, performanta superioara si scalabilitate.

Cloud Hosting este un alt avantaj si anume mentenanta cu zero downtime. Inginerii nostri pot muta instantele virtuale pe orice nod din cluster fara ca acest lucru sa afecteze serverul VPS. Astfel orice masina fizica din Cloud poate fi oprita pentru upgrade sau mentenanta fara ca serverul VPS sa fie oprit.Articolul a fost util ?