Ce inseamna backup si cum facem backup la website sau pc ?

Gazduire Web     |     977


Ce inseamna backup si de ce este necesar sa facem unul periodic ?

Iti oferim cateva explicatii si motive pentru care ai nevoie de el, si anume :

  1. Ce inseamna backup ?
  2. Cum facem backup la website ?
  3. Cum facem backup la datele importante din calculator / laptop ?

Pentru a evita orice situatie neplacuta prin pierderea datelor importante ale tale, angajatilor tai sau chiar a companiei tale este necesar sa faci backup periodic.


Ce este backup-ul ?

Vom explica ce inseamna backup, vei invata cateva informatii utile.

Backup-ul de date reprezinta procesul de arhivare, copiere si stocare a datelor. Dar ce este backup-ul, mai exact si ce presupune el ?

A face backup inseamna sa realizezi o copie de rezerva a documentelor si fisierelor cu scopul de a avea o copie in cazul unei defectiuni la HDD pe neasteptate puteti pierde datele prin simplu fapt ca hard disk-ul s-a defectat.

Trebuie retinut faptul ca backup-ul reprezinta copierea datelor, si NU mutarea acestora din calculator pe un hard extern sau mutarea datelor de pe o partitie pe alta, in cadrul aceluiasi HDD.

Cum facem backup la website ?

Modalitatea usoara de a face un backup la website este prin intermediul panoului de control pus la dispozitie de firma de hosting.

In prima faza trebuie sa te asiguri ca firma de hosting ofera posibilitatea de a crea backup din panou, in cazul nostru si in cardul companiei noastre, oferim gratuit posibilitatea de a face backup la website foarte usor si rapid direct din cPanel, exclusiv clientilor HZone.

Accesam cPanel pe urma Copiere de Rezerva (Backup) in cazul in care dorim sa descarcam un backup deja creat automat de catre cPanel sau Expiert Copiere de Rezerva (Backup Wizard) daca dorim sa facem unul in clipa respectiva si sa descarcam backup complet.

cPanel creaza automat back-up la toate fisierele de pe gazduire cat si la mailuri si la absolut tot, restaurarea in intregime fiind foarte usoara si rapida.


Cum facem backup la datele importante din calculator / laptop ?

De regula exista softuri specializate care fac automata backup insa de multe ori si softurile pot intampina probleme sau defeciuni.

Recomanda sa creati periodic unul manual.

In cazul calculatoarelor sunt placi de baza care ofera posibilitatea de a creea partitie de RAID1, pe scurt 2 hard disk-uri pe care se copiaza simultan datele insa puteti utiliza doar 1 hard disk, in cazul in care unul se strica, datele dvs raman pe celalalt disk dar despre RAID1 vom face un nou articol curand cu explicatie.

Sa ramanem la modalitatea mai "normala".

Noi recomandam crearea unui backup pe hard disk-uri externe, conectate prin cablu USB la calculator care va permite si conectarea la laptop fiind prin USB.

NU recomandam ca hard disk-ul pe care doriti sa creati backup sa fie introdus si el in calculator impreuna cu disk-ul principal, hard disk-ul extern cu conectare prin USB il conectati la calculator doar cand doriti sa creati o copie de rezerva a fisierelor dvs si va si explicam de ce.

In cazul unui scurt circiut la sursa, placa de baza sau supratensiune la reteaua de energie electrica, exista sanse sa se arda placa de baza, sursa si in 95% cazuri hard disk-urile, astfel automat pierdeti inclusiv si disk-ul pe care aveti backup.

Se poate evita astfel de supratensiuni folosind un UPS, dar trebuie sa fim realisti, foarte rar sunt cei care folosesc UPS-uri, dar in cazul unul laptop ? Nu vei merge cu UPS-ul dupa tine :) de accea recomandam Hard Disk-uri Externe conectate doar atunci cand doriti sa creati un backup.


Articolul a fost util ?